Izložba grafičkog kolektiva “Drukker” iz Pečuja

U subotu, 26. juna, sa početkom u 18 časova, u Dvorišnoj galeriji biće otvorena izložba grafičkog kolektiva “Drukker” iz Pečuja. Dvorišna galerija nalazi se na adresi Korzo 1 u dvorištu, na zidu nekadašnjeg bioskopa “Radnički”.

Izložbu će otvoriti Jelena Grujičić, koordinatorka za likovnu umetnost Centra za savremenu kulturu i umetnost, Subotica.

Udruženje “Műintézet” osnovano je 2018. godine i okuplja umetnike oko grafičke radionice pod nazivom “Drukker”. Njihova opsesija je stvaranje otisaka. Nekoliko studenata iz Pečuja formiralo je grupu stvaralaca i pozvalo druge umetnike, profesore i studente da se pridruže društvu grafičara.

Od osnivanja uspešno sarađuju sa lokalnim i nacionalnim nevladinim organizacijama, umetničkim obrazovnim institucijama, univerzitetima u regionu i širom zemlje, delujući na različitim poljima aktivizma kao što su stambeni problemi, briga o beskućnicima, razvoj zajednice…

Objavljuju art-zine publikacije i tematske serije ručno rađenih grafika. Kao značajna i uvek rastuća zajednica sa različitim mišljenjima podstiču druge ljude i grupe da se ponašaju kao aktivni građani i generalno odgovorni lokalni stanovnici. Trude se da predaju i stvaraju umetnost, zajedno i provode dragoceno vreme pod zastavom kolektivne solidarnosti.

Izložba je ostvarena u saradnji sa organizacijom “Szabadkikötő” iz Pečuja i Centra za savremenu kulturu i umetnost iz Subotice, u okviru programa „Izgradnja zajednice kroz kulturne prakse“. Program je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija po projektu Udruženja građana „Klara i Rosa“ iz Subotice.

Više o pečujskim kulturnim prilikama možete saznati kroz radiju emisiju “U gostima” na onlajn radiju “Plac”.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑