Lifka elektromos színháza

Lifka elektromos színháza

Lifka Sándor csak 1911-ben jelenik meg újra Vajdaságban, Szabadkán és Újvidéken. 1911 őszén végleg letelepszik Szabadkán.

Lifka mozijának Szabadkára érkezését még 1911-ben, május 18-án bejelentik, mint az ország legnagyobb és legelismertebb moziját, amely a bécsi és linzi kiállításokon aranyérmet szerzett, és amelynek nézőterén 1000 férőhely van. Hamarosan a városba érkezik.

A szabadkai nyilvános vélekedés nagyra értékeli Lifka elektromos színházát, melyet néhány óra leforgása alatt emeltek a Zombori úton (az utolsó villamosmegállónál) 1911. május 11-én. Hogy a nézők kívánságainak megfeleljen Heumann Mór könyvesboltjában nyitott, és külön villamosokat üzemeltettek, melyek a közönséget elvitték az előadásra, majd a végeztével visszavitték a városba. Tavaszi vendégeskedése után Lifka csak ősszel tér vissza a városba. A napi sajtó főcímei a Lifka újra Szabadkán, Újabb színház Szabadkán voltak. Ő pedig megvette a Hungária Szálloda nagytermét, amelyből igazi, intim színházat alakított ki. A teremben kényelmes székek voltak, büfé állt a közönség rendelkezésére, gardrób és dohányzóhely. A színház Szabadkai Uránia néven működött, mivel a programjába felvette az ismert budapesti Uránia filmszínház műveit is. Az intézmény igazgatója, Lifka Sándor, aki ebben a pillanatban külföldön tartózkodik, ahol beszerzi a legújabb képeket, hogy Szabadkán olyan filmekkel nyithassa meg az évadot, amelyet még Magyarországon nem mutattak be.

Lifka mozija Szabdkán új távlatokat nyitott a társadalmi élet előtt. Megtestesítette a város kulturális előrelépését, hiszen a nézők estéről-estére megtöltötték a nézőteret. A nagyvárosok igazi szórakozását ekkor már a mozgófilm jelentette, gondoljunk csak Budapestre vagy Bécsre. Már a szabadkai közönség is szeretettel látogatja ezt az olcsó, demokratikus és tanulságos helyet – írja az itteni sajtó.