Bábszínház

Bábszínház

1934. december 6-án alakult, bábszínházként. Oton Tomanić mérnök nem csak a szabadkai bábszínház atyja, de több száz előadás megalkotója is. Díszlettervező, író és rendező is volt egyben, mivel korábban bábművészeti képzésben részesült Ljubljanában.
Az 1953/54-es idényben alakult meg az első hivatásos társulat, és ettől kezdve a színház – mely ma szakmai és művészeti eredményei révén a gyermekszínjátszás élvonalába tartozik – megkezdte útját az intézményesítés felé. 1960. óta, amikor az első élő színészek által játszott előadást, a Pál utcai fiúkat műsorra tűzték, a bábszínház a Dečje pozorište-Dječje kazalište-Gyermekszínház nevet viseli.
Az elmúlt közel hét évtized alatt a Gyermekszínház egy olyan intézménnyé nőtte ki magát, melynek szervezeti és művészeti színvonala képes megfelelni a korszerű gyermekszínjátszás legösszetettebb elvárásainak.
A színház évente hat bemutatót tart, kettőt szerb nyelven, kettőt magyar nyelven, egyet horvát nyelven és egy kétnyelvű újévi műsort. Az előadások száma évente 200 és 230 között mozog. Ezek többségét saját színpadukon játszák, míg a hazai és külföldi vendégszereplések száma évente eléri az ötvenet.
társszervezője a nemzetközi gyermekszínházi fesztiválnak, melyet minden év májusában rendeznek meg Szabadkán.

http://www.subotica.rs/