Janikovszky Éva-emlékkiállítás Vajdaságban

Janikovszky Éva-emlékkiállítás Vajdaságban

Október 2-án, hétfőn 17 órai kezdettel nyílt meg a zentai Alkotóházban az a Janikovszky Éva-emlékkiállítás Zentán, amely a népszerű írónő életét és munkásságát mutatja be a nagyközönségnek. A kiállítás anyagát a későbbiekben több vajdasági településen is megtekinthetik az érdeklődők.

„Janikovszkynak van egy állandó hőse, egy fiú. Nevét nem ismerjük, pedig egy tucat könyvében találkoztunk vele. Hol kíváncsi óvodás, hol kalandkereső iskolás, hol gyermekkorát kinövő kamasz. Ő csodálkozik rá a világra, őrajta csodálkozik a világ. És vele mindig történik valami, mi pedig szurkolunk neki. Mondatonként szerettük meg, pontosabban: mondatpáronként, mert az ő szabadon csapongó monológjai valójában rejtett párbeszédek. Gyermek és felnőtt, egyén és társadalom, jelen és jövő között” – olvasható a zentai rendezvény meghívóján, amely szerint a kiállításon az idegen nyelvű könyveken kívül megtalálhatók lesznek az írónő kevésbé ismert fotói, írógépe, díjai, gyerekkori naplóinak részletei, a nevét viselő alapítvány által adható irodalmi díj, valamint a Bertalan és Barnabás című művéből készült bábelőadás kellékei, valamint az Égigérő fű című filmmel és a Magyar Színház színpadi adaptációjával kapcsolatos makettek, jelmeztervek és fotók is.

A Janikovszky Éva-emlékkiállítás vajdasági körútjának állomásai Zentát követően Magyarkanizsa, Törökkanizsa, Topolya, Kishelyes, Bácsfeketehegy és Szabadka lesznek. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a kiállítás zentai megnyitóünnepségére.