A kultúra helyett a primitivizmus virágzik

A kultúra helyett a primitivizmus virágzik

A kultúra az első helyen tükrözi az államot és a társadalmat, nálunk pedig teljesen marginalizálódott

 

Bár ritkán láthatja hazai filmekben és sorozatokban, a szerb közönség nem feledte Branka Katićot és a szerepeit.  A színésznő, aki már hosszú évek óta küldöldön él, utoljára három éve játszott anyanyelvén Goran Marković Hamisító című filmjében. A nézől – elsősorban a televíziónézők – előtt ezúttal egy horvát sorozatban (Újság, rendezője Dalibor Matanić) jelenik meg, melynek bemutatója ősre várható a Horvát Rádió-Televízióban. Az első két részt a közönség láthatta az éppen befejeződött, 22. Szajevói Fimfesztiválon. Egy napilap szerkesztőségének életét követhetjük figyelemmel, akinek tulajdonosa iparmágnás lesz. A sorozatot Ivica Ćikic író, újságíró írta, és a politika médiára gyakorolt hatásáról szól.  Branka Katić harcos újságírót játszik, akire a kollégái azt mondják, hogy elutasított néhány minisztert. „A sorozat tulajdonképpen azt a kérdést teszi fel, hogy vége van-e az igazi, oknyomozó újságírásnak, vagy még van remény a számára”, mondta a színésznő a Politikának. A külföldön forgatott 6 film, és sorozatok ellenére is kiemeli, hogy legkedvesebb számára a szerbiai karrierje.

Figyelemmel kíséri-e a szerb filmművészetet?

Igen, amennyire lehetséges. Fennmaradunk mindennek ellenére: a pénzhiány, a kevés film ellenére, amit le tudunk forgatni. De abból a pár filmből, ami évente elkészítünk, mindig kerül a világ fesztiváljaira, ahol megkapják a filmközönség figyelmét és elismerését. Ez sokat elmond az ötletek minőgségérő és a filmkészítők szakmai hozzáértéséről.

Ha már a pénzt említette, mi úgy képzeljük, hogy külföldön, és főleg Amerikában óriási pénzeket költenek filmekre, és az ún. produkciókra, és hogy ezért van minden magasabb szinten…

A produkciók több pénzből készülnek, de a filmkészítés nem áll magasabb szinten. A mi alkotásaink azért is fantasztikusak, mert képesek kevesebb pénzből jó történeteket elmesélni.

Minek alapján választ szerepeket?

Fontos, hogy a forgatókönyv jó legyen, a szerep kommunikáljon vele, és megérintsen bennem valamit. Fontos, hogy jó társaságban legyek, megbízzak a rendezőben, és az ő meglátásaiban.

Hiányoznak a szerb nyelvű szerepek?

Sok év külföldön tartózkodás után örülök neki, ha Szerbiában vagy a volt Jugoszlávia területén kapok szerepet. A mi nyelvünkön jásztani természetesebb számomra, jobban élvezem, mert a szabadág érzetét kelti. A színésznek fontos, hogyan érzi magát belülről. Jobban megértem azokat az alakokat, akik a mi egünk alatt születtek, a nőket, akik a mi történeteinket mesélik.

Mivel már régen nem él Szerbiában, észrevesz valami változást, ha Belgrádba jön?

Természetesen. Belgrád állandóan változó nagyváros. Örülök neki, hogy a belgrádiak nem adják fel, hogy még harcolnak a városukért. Elszomorít, hogy a Nemzeti Múzeum és a Modern Művészetek Múzeuma évek óta zárva tart. Fiatalok generációi nőnek fel Szerbiában anélkül, hogy láthatnák múzeumaink gyűjteményeit.

A színészeink egyre többet panaszkodnak a helyzetük miatt és az állam hozzáállására.

Az állam hozzáállása szörnyű nemcsak a színészek felé, hanem általában a kultúra felé. A kultúra az első helyen tükrözi az államot és a társadalmat, nálunk pedig teljesen marginalizálódott. Ezért nálunk a kultúra helyett a primitivizmus virágzik.

Az Újság című sorozatban játszik. Mi a sorozatok nagy sikerének titka az utóbbi években?

Ha valami jó, könnyen utat talál a közönséghez. A másik, hogy a nézőszám, amelyet bármely sorozat megkaphat, nagyobb minden filménél. A televízió jelenleg nagyobb hatalmű média, főleg a kábeles műsorok miatt.

Nyolc évig Los Angelesben élt, előtte Londonban, ahol most is.  Mit szeretne áthozni Szerbiába az ottani életvitelből?

Az ameriaki életstílusnak nem sok köze van hozzánk. De az európai nemzetektől szerintem tanulhatnánk. Egy kis rend és fegyelem jól jönne. Ahogyan a másság tiszetelete és a másképp gondolkodás jogának tisztelete is.

Mikor láthatja önt a szerb közönség valamilyen hazai filmben vagy sorozatban?

Jelenleg forgatom a RTS részére a Gyanús személyek című sorozatot, melyben
Nušić vígjátéksorozatának legfontosabb darabjait írják át 72 félórás epizóddá.

Forrás: Politika