Paskó atya konyhája, Bácska íze

Paskó atya konyhája, Bácska íze

Bemutatták Paskó atya új szakácskönyvét (2015. július 16.)
„Kottám a konyhám, a hangjegyek az alapanyagok.”- Paskó Csaba

Ma este mutatták be Paskó Csaba – pap, karnagy és szakács – második szakácskönyvét, a szabadkai Városháza dísztermében. A kiadvány, amely Paskó atya konyhája - Bácska íze címet viseli – bemutatóját óriási érdeklődés övezte. A beszélgetést Búzás Zsuzsanna és Farkas Athéne a Pannon RTV műsorvezetői vezették.

A könyvbemutatón a szakácsművészet mellett a videó- és zeneművészet is helyet kapott: az est vendégei voltak többek között a Magyar Állami Opera művészei Szabóki Tünde és Cser Péter, valamint Termes Rita zongoraművész, akik előadásukkal emelték az est fényét.

Paskó Csaba az új könyv kapcsán elárulta, hogy annak ötletét az első könyv sikere hívta életre, valamint azt kelebiai plébániához kapcsolódó kölcsönös vendégeskedések és emberi kapcsolatok vitték tovább. A szakácskönyv a receptek mellett személyes történeteket, találkozásokat, borkalauzt is tartalmaz, valamint az alapoktól kezdve, az éléskamra rejtelmein át, a fúziós konyhába is elkalauzolja az olvasót.

Paskó atya, aki azt vallja, hogy a főzés nem csak hobbi, de közösségteremtés is, kiemelte: „Túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz bort igyunk.” Ezen gondolatát igazolja az is, hogy immáron harmadik éve szervezi a szabadkai borvacsorát Szilágyi Dorottyával karöltve. Az estet, amelynek vendégei voltak még Nagy-Sagmeister Ernő és Sinka Ferenc borászok is, bor- és ételkóstoló fűszerezte.

A bemutató egyik díszvendége Varbai András, mesterszakács, a Fehérasztal Lovagrend tagja volt, aki úgy véli, a vajdasági konyhára leginkább a hagyományok őrzése jellemző.

Huszka Lilla

http://www.vajma.info/