Vermes Lajos (1880-1941)

Vermes Lajos (1880-1941)

Vermes Lajos („A vasparipás bajvívó”) - (1880. Szabadka – 1941. Szabadka)

Atyja Vermes Ferdinánd 1848/49-es nemzetőr főhadnagy volt. A vívást a legendás vívómester fiától Keresztessy Gyulától tanulta.
Palicsi birtokán saját atlétikai pályát alakított ki, a többi sportág mellett vívás is szerepelt. 1880 és 1914 között olimpiai játékokra nevezve. Évekkel a Pier de Cubertin báró ihlette olimpiai verseny előtt, több száz nemzetközi résztvevővel.
Egyik extrém ötlete volt, hogy 1883-ban kerékpárról mérte össze kardját Adler Albert kolozsvári vívómesterrel. 
Az 1900-as évek elején a praktikum és a nemes küzdelem jegyeit egyesítő „pajzsvívás” megalkotásán fáradozott. Pósta Sándor emlékei szerint, aki ez idő tájt Vermes tanítványa volt, Vermes bal kezére közönséges bográcsot szíjazott, amellyel a támadó vágásait könnyűszerrel felfogta, majd a jobbjában tartott karddal ellentámadásba lendült. Indoklásként annyit mondott: a bogrács ideális védőeszköz, könnyen szállítható és benne a vívó gulyását is hamar elkészítheti. 1896-tól kinevezik a Kolozsvári Egyetem vívómesterének. 1896-ban kezdte el a vívás tanítását Kolozsváron. Vermes részére az Egyetem vezetősége az igényeknek megfelelően kialakított egy torna és vívótermet. 
Vermes Lajos 1898-tól több alkalommal szervezett Kolozsváron vívóakadémiát, aminek keretében meghívott egy-egy jeles vívómestert oktatni. Vívómesteri állásából hitelvesztés miatt menesztették. 1904-ben távozott Kolozsvárról. 

„A vasparipás bajvívó”
A vívómesterek versenyén a vasparipa egyesület helységében Adler Albert, volt kolozsvári vívómester és Vermes Lajos hatszor csaptak össze. A felek egyforma magasságú velocipédeket használtak, a támadás hátulról és baloldalról nem volt engedélyezve. A küzdelem impozáns látványt nyújtott a kardok villámgyorsan mozogtak a felek könnyedén vezették vasparipájukat. Adler a fordulóknál alkalmazott fejvágásokkal, míg Vermes a szemközti támadásokkal tűnt ki. Érdekes volt az a jelenet, amikor Vermes Adlerre támadt, Ő a feléje irányított szúrást ügyesen hárította, de velocipédje azonban a gyors megfordulásnál felmondta a szolgálatot így a küzdelmet nem tudták befejezni.