Stipan Kopilović (1877–1924)

Stipan Kopilović (1877–1924)

Stipan Kopilović (1877–1924) festőművész Bajmokon született. Borbély Szabadka környékéről, aki Budapesten, Münchenben, Firenzében és Rómában tanult festészetet, 1907/8-ban Szabadkára hozott valami újat erre a vidékre – impresszionizmust, nappal telített palettákat, és a hagyományos festészettel szembenálló képeket a bajmoki tepmlom falán. A legaktívabban támogatja, hogy Bácstopolya az első világháború után azonnal hozzon létre művésztelepet, és a Képzőművészek Társaságának alapítója lett 1923-ban.

Első iskolái alapján borbély volt, aki később Budapesten, Münchenben, Firenzében és Rómában tanult festészetet, és Párizsban élt. 1904-ben Bajmokon élt. ahol nyári iskolát tartott, és modellkedésből és rajzból élt meg. Míg Európaszerte utazott, borbélykodásból tartotta el magát. 1907-ben tért vissza Szabadkára. Párizsba, Budapesti tartózkodása után, valószínűleg 1908-ban tért vissza. Akkor már elismert impresszionista festő volt.

Osztrák-magyar katonaként vett részt az első világháborúben. A vége felé, sebesültként ismerte meg későbbi feleségét, Terézt, aki ápolónő volt a katonakórházban. Részt vett a magyar szocialista forradalomban.