Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro 2017-es irodalmi Nobel-díjas

A Svéd Akadémia döntése alapján 2017-ben a legrangosabbnak számító irodalmi kitüntetést, az irodalmi Nobel-díjat Kazuo Ishiguro nyerte el

Bob Dylan (2016), Szvetlana Alekszijevics (2015), Patrick Modiano (2014), Alice Munro (2013), Mo Jen (2012), Tomas Tranströmer (2011), Mario Vargas Llosa (2010), Herta Müller (2009) után – hogy csak az előző nyolc évre tekintsünk vissza – után Kazuo Ishiguro írónak ítélte a Svéd Akadémia az irodalmi Nobel-díjat.

A döntést 2017. október 5-én 13 órakor jelentették be Stockholmban.

A Nobel-díjat a svéd kémikus, feltaláló Alfred Nobel alapította. Nobel 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat – és a vele járó, jelenleg 9 millió koronás (294 millió forintos) pénzjutalmat – kiérdemli.

Kazuo Ishiguro Nagaszakiban született, hatéves kora óta Angliában él. Származása dacára az egyik legjelentősebb és legelismertebb kortárs angol prózaíró napjainkban. Főműve az 1989-ben megjelent Napok romjai, melyből 1993-ban utóbb nyolc Oscar-díjra jelölt film készült. Ne engedj el… című regénye ugyancsak óriási sikert aratott, 2005-ös megjelenését követően rövid időn belül több jelentős irodalmi díjat is elnyert, és a Time magazin beválogatta a száz legjobb angol nyelvű regény közé. A szerzőtől legutóbb a Cartaphilus Kiadónál napvilágot látott kötet, A lebegő világ művésze az író második regénye, mely 1986-os megjelenése után elnyerte az egyik legrangosabb brit irodalmi elismerést, a Whitbread-díjat. Ishiguro művei szerte a világon negyvennél is több nyelvre lefordítva gyarapítják rajongóinak táborát.

„Jó író sok van – a jó regényíró azonban igen ritka. Kazuo Ishiguro igazi ritkaság”– írta róla a New York Times.