Dr. Vinko Perčić galéria

Dr. Vinko Perčić galéria

A Dr. Vinko Perčić galériát abból a célból hozták létre, hogy a legkülönbözőbb képművészeti irányzatok művelőit promotálja, és hogy megőrizze azokat az ingóságokat és ingatlanokat, melyeket Vinko Perčić ajándékozott a városnak 1989. november 29-én. Szabadka község 2006. június 27-én hozott határozatot a dr. Vinko Perčić galéria megnyitásáról. Az újonnan létrehozott községi kulturális létesítmény épületből és udvarból áll, amelyből az épület műemlékvédelem alatt áll. A galériában kb. 500 műtárgy található (képek, rajzok, Vinko Perčić egyéb tárgyai).

Az épületről az első adatok a XIX. század végéről származnak, amikor tulajdonosa az ügyvéd Geréb Mihály volt. 1894-ben végezték az első felújítást a fiatal budapesti építész, Jakab Dezső irányítása alatt. Ekkor kapott a homlokzat gazdag neobarokk díszítést. Különösen kiemelkedő mestermunkáról tanúskodik a masszív ajtó, melyen kovácsoltvas díszítés látható. A galéria kiállítási tárgyai azokra a művészekre mutatnak, akikkel a gyűjtő kapcsolatban állt. A legfontosabb nevek: Stipan Kopilović, Jelena Čović, Farkas Béla, Angela Mačković, Oláh Sándor, Balázs G. Árpád, Hangya András, Szilágyi László, Lenkei Jenő, Hódi, István, Gustav Matković, Faragó Endre, Almási Gábor, Ivan Tikvicki, Marko Vuković.

A nagy műkedvelő és műgyűjtő Perčić, Zágráb városának ajándékozta gyűjteményét, melynek darabjait négy csoportba oszthatjuk. Az első helyen a régi Jugoszlávia művészeinek darabjai állnak a XIX. század végétől napjainkig, melyben az akadémiai festők mellett naív művészek művei is szerepelnek. A másik rész dr. Vinko Perčić portréiból áll, a harmadik magyar művészek műveit tartalmazza a XIX. század közepétől 1941-ig. Végül az értékes és nagyon érdekes gyűjtemény az európai művészek munkáiból a XVI. – XX. száad között. Ebben kis számú, de értékes darabokat tartalmaz Albrecht Dürer, Rembrant van Rijn, Francisco Goya, Edouard Manet, Camille Pissarro, Pierre Renoir, Edgar Degas, Paul Cezanne, Paul Gaugin, Toulouse-Lautrec, Pierre Bonnard, Henri Matisse, Raoul Dufy, Fernand Leger, Pablo Picasso, Oskar Kokoschka, Marc Chagall, Joan Miro, Henry Moore, Victor Vasarely és Bernard Buffet képeiből.

A dr. Vinko Perčić adományából származó műveket 1989-ben lehetett látni Zágrábban.  A gyűjtmény toleranciát és nyitottságot sugároz. A gyűjtő figyelmesen vizsgálta az ismert professzionális művészeket, az autodidakta festőket és az amatőröket is. Sajátos módján szolgálta a művészetet, nem annyira tudásának, mint ösztöneinek és a közösség érdekében történő munkájának köszönhetően.

Dr. Vinko Perčić (1911- 1989) Szabadka jelenleg Kisbajmok névre hallgató részén született. Elemi- és középiskoláit Szabadkán végezte (1911-1931). 1931-ben a grazi orvosi egyetemre íratkozik be, melyet Párizsban folytat, és fejez be (1934-1935). Az orvostudomány doktorává 1937-ben avatják, majd katonai szolgálatának és gyakornoki idejének letöltése után a Szabadkai Kórház belgyógyászati osztályának helyettes vezetője lesz (1938). 1939-ben Szlavónia és Baranya területén katonaorvos, makd 1941-től a Belgrádi Katona Kórház orvosa. Miután távozott a hadseregtől, 1947-nem a Szabadkai Kórház belgyógyászatának főorvosa lesz, és saját rendelőt is. 1955-benLondonba megy szakmai továbbképzésre, ahol gasztroenterológiai és endoszkópos tapasztalatokat szerez. Washingtonban és New Yorkban dolgozik klinikákon, majd visszatérte után az Orvosi Társaság elnöke lesz. 1959-1971 között lesz a legnépszerűbb, szakmailag a legelismertebb, a legtöbb művészeti alkotást is ekkor gyűjti.

Forrás: http://www.croinfo.rs/objedinjena-kulturna-produkcija-hrvata-u-subotici/galerija-vinko-percic-subotica/