Interjú Deák Ferenccel (2007.) (részlet)

Interjú Deák Ferenccel (2007.) (részlet)

Deák Ferenc (1938 - 2011), a kiemelkedő író, irodalmár halálnak alkalmából közzétesszük az interjút, melyet a Regional magazinnak 2007-ben adott. Deák Ferenc Dragan Rokvićtyal beszélgetett.

Dragan: Nemrég megkapta a Híd-díjat. Első kérdésem mindenképpen arra vonatkozna, mennyit jelent önnek ez az elismerés annak tudatában, hogy ezt a díjat már 1959-től kiosztják?

Ferenc: A elektronika gyors, mondhatni meglepő, viharos tempójú fejlődésével a  klasszikus, századok óta alkalmazott módszer a könyvek előkészítésére és nyomtatására mintha egy éjszaka alatt a feledésbe merült volna. Ezzel együtt minden nyomtatott sajtó iránti hozzáállás megszabadult egy csomó ballaszttól, és ezzel összefüggésben a könyv maga is megszabadult sok természetes, eljárási, kötelező akadálytól. A nyomtatott szó piacán egyszeriben új újságok, magazinok, brossúrák valóságos áradata indult meg, és értékes könyveké is. Ebben a zűrzavarban elveszett, amit a Guttenberg galaxisban klasszikus értelemben megőriztünk. A pusztulásnak bizonyosan magyarázata a jogszerű merkantilizmus. Az elmúlt harminc évben, elérve a fent említett körülményeknek köszönhetően nyilvánvaló útelágazás jött létre. Ugyanebből a forrásból homályos, mérgező hazugságok, rágalmak, aljas sértések láttak napvilágot a kvázi politikai erőktől. Ebből a törmelékből –  függetlenül a távolságtartásunktól – nem kerülhetünk ki teljesen tisztán. Ha ehhez hozzáadjuk azt a kikerülhetetlen tényt, hogy a könyvek, a könyvek ára a lakosság legnagyobb része számára elérhetetlen, a konklúzió egyszerű: mindannyian vesztesek vagyunk. (Egyes tudósok állítják, hogy valójában elérük a posztalfabetikus éra vonalát, amikor előbb-utóbb mind elektronikus, jelformában kapjuk meg az információt).